Kender du til at være forvirret og i tvivl?

Du vil gerne med til festen på lørdag, men du drømmer også om ro og fred på sofaen og en god film. Du vil noget og vil det modsatte på samme tid. Lyst, ulyst, følelser og tanker stritter i forskellige retninger. Du er ambivalent, og det er en besværlig tilstand.

Jo flere valg og muligheder vi har, jo oftere havner vi i den. Ofte er der flere end to mulige valg, og de er mere komplekse. Det er svært for vores hjerne, fordi vi skal forestille os noget fremtidigt og dets konsekvenser. Vores hjerner er ikke robotter eller logaritmer. Hjernen er et levende, modsætningsfyldt og helt fantastisk organ.

Og hvis det så var nok at takle vores egen sprælske hjerne. Men nej, dertil kommer hensynet til andre: Hvad vil andre tænke? Hvad siger jeg til ham eller hende? Hvad bliver konsekvensen? Bliver jeg inviteret igen?

Vores moderne rationelle verden bilder os ind, at vi skal vide, hvad vi vil, og hvad vi mener. At vi ikke både kan være for og imod. At ’måske’ og ’delvis’ er svaghedstegn, og at vi skal udtrykke os klart. Tænk bare på debatter i TV.

Tænk også på din egen hverdag: Du vil gerne på arbejde. Det er spændende, og der er søde kolleger. Men du vil også gerne være hjemme og have tid til dine børn og dig selv. Du vil gerne flytte, men du elsker samtidig det sted, hvor du bor. Du ønsker at skifte job, men du vil også gerne blive i det, du kender.

At blive forældre er et velkommen til modsatrettede følelser. At ønske sig langt væk, tilbage til den frihed, du kendte, og samtidig være sammen med sit barn. Vrede, angst, frustration og tristhed kan blande sig med kærlighed, glæde og stolthed. En sand rutshetur i tvivl og modsatrettede følelser.

Du drikker og spiser eller motionerer måske for meget. Det giver velbehag, men det stresser også. Du vil trappe ned, holde op og samtidig ikke.

Måske elsker du din kæreste samtidig med, at du hader hans eller hendes rastløshed, glemsomhed eller noget andet.

Vi vil tit undertrykke en følelse til fordel for en anden, fordi det giver os en følelse af klarhed at vide, hvad der er rigtigt, og hvad vi skal.

Stop op. Se på de mange modsatrettede følelser. Gå med dem. Bliv klogere på, hvad der er det gode ved det dårlige. Ingen følelser er forkerte, selvom de er besværlige. Det er okay at lytte til ’alle parter’ i dine overvejelser.

Gør det selv, med en god ven eller med en terapeut.

Fordi verden ikke er sort og hvid, men så meget mere spændende – og besværlig – og nuanceret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.